Diferenţa medie între remunerările orare ale bărbaţilor şi ale femeilor este cunoscută drept diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi.
Diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi reflectă discriminarea continuă şi inegalităţile de pe piaţa muncii care, în practică, le afectează în special pe femei. Cauzele acesteia sunt complexe şi interdependente. Vizitaţi aceste pagini pentru a înţelege motivele care stau la baza existenţei diferenţei de remunerare şi pentru a afla mai multe informaţii despre acţiunile întreprinse de UE în vederea eliminării acesteia.
Băiat sau fată, şanse egale?
Aceşti copii se nasc cu oportunităţi egale, dar şansele fetelor diferă de cele ale băieţilor în ceea ce priveşte educaţia şi cariera. În momentul în care vor fi adulţi, băieţii vor câştiga, în medie, cu 17 % mai mult decât fetele.
Munca noastră este evaluată la fel?
Femeile au o calificare cel puţin la fel de bună cu cea a bărbaţilor, dar adeseori abilităţile lor nu sunt la fel de bine apreciate ca cele ale bărbaţilor, iar avansarea profesională este mai lentă. Acest fapt duce la o diferenţă medie de remunerare între femei şi bărbaţi de 17 % în cadrul Uniunii Europene.
Maternitatea îmi va afecta cariera?
Responsabilităţile familiale nu sunt împărţite în mod egal. Prin urmare, femeile îşi întrerup mai des cariera şi de multe ori nu revin la lucru cu normă întreagă. În consecinţă, femeile câştigă, în medie, cu 17 % mai puţin decât bărbaţii.
Acelaşi loc de muncă, aceeaşi pensie?
Câştigurile femeilor de-a lungul carierei sunt, în medie, cu 17 % mai mici decât ale bărbaţilor. Când se pensionează, veniturile mai mici ale femeilor rezultă în pensii mai mici. Ca urmare, femeile sunt cele care se confruntă mai des cu sărăcia decât bărbaţii atunci când ajung la bătrâneţe.