Ooni Koda
  1. Home
  2. /
  3. Travel News
  4. /
  5. Șoferii nu ascultau autoritățile, așadar autoritățile au apelat...

Șoferii nu ascultau autoritățile, așadar autoritățile au apelat la mama

November 12, 2016

Mai mult de 3000 de autovehicule pentru transport greu traversează zilnic frontiera, intrând în Norvegia, multe dintre acestea provenind din Europa de Est. Șoferii de camion străini nu sunt obișnuiți cu condițiile dificile de condus din Norvegia, prin urmare șansele de a fi implicați în accidente rutiere sunt de trei ori mai mari. Mulți dintre acești șoferi sunt plătiți insuficient, deoarece nu sunt conștienți de drepturile lor ca angajați. Autoritățile norvegiene nu au avut succes atunci când au încercat să poarte un dialog cu acești șoferi. Așadar, singurul lucru pe care îl mai puteau face a fost să o sune pe mama.

„Ești atât de slab. Nu știu ce să îți mai dau să mănânci ca să te îngrași.“
„Nu exagera,“ răspunde Lukasz Gorzynik (33) din Krosno, Polonia, în timp ce o privește pe mama sa, Anna Gorzynik, așezată pe scaunul pasagerului din camionul pe care îl conduce el.
„Nu făcea decât să țipe și nu voia să mănânce nimic. Întotdeauna făcea caz,“ își amintește Anna, în timp ce privește cu afecțiune fotografia din copilărie a fiului său.
Mama lui Lukasz a fost invitată de către autoritățile norvegiene să își însoțească fiul la locul de muncă, în Norvegia. Anna este starul noului film de conștientizare a publicului, produs de autoritățile publice norvegiene. Acestea speră că Anna, mamă a cinci copii, poate ajuta autoritățile să îmbunătățească și să facă mai sigure condițiile de lucru și de condus pentru șoferii de camion străini din Norvegia.

1– Vă arătăm că puteți avea încredere în noi și vă puteți baza pe noi
Unu din trei șoferi de camion de pe drumurile din Norvegia este străin, majoritatea provenind din Europa de Est. Zilnic, 3000 de camioane traversează granița pentru a intra în Norvegia.
Autoritățile publice norvegiene și sectorul de transport rutier și-au unit forțele pentru a produce filmul pentru conștientizarea publicului „Mother presents“, pentru a crește nivelul de cunoștințe în rândul șoferilor profesioniști străini, precum și al angajatorilor acestora, asupra reglementărilor speciale în domeniul siguranței rutiere aplicabile în Norvegia, dar și a condițiilor unice de condus întâlnite pe șoselele din această țară. Mama lui Lukasz joacă rolul principal în acest film.
„Scopul acestei campanii este de a crește nivelul de conștientizare asupra condițiilor de lucru din Norvegia, precum și a condițiilor de condus pe șoselele norvegiene. De asemenea, este important să le arătăm șoferilor de camioane străini că se pot baza și pot avea încredere în autoritățile norvegiene,” spune Ingrid Finboe Svendsen, director al Autorității Norvegiene pentru Inspecția Muncii, una dintre organizațiile care susțin campania de conștientizare a publicului.
Autoritățile doresc să îmbunătățească dialogul cu șoferii de camion străini
Condițiile de condus din Norvegia diferă de cele cu care sunt obișnuiți șoferii de camion străini din Norvegia din țările lor de origine. Un set de reglementări specifice se aplică șoferilor pe rețeaua de șosele norvegiene, iar șoferilor de camion străini li se cere să se familiarizeze cu acestea.
161107_1-8-1Autoritățile se străduiesc să înceapă un dialog cu șoferii de camion străini.
„A fost dificil pentru autorități să ia legătura cu șoferii de camion din Europa de Est. Așadar, ne-am adresat întrebarea: ‘De cine ascultă ei?’” spune Finboe Svendsen.
Răspunsul este, desigur, de mama lor.
Șanse de trei ori mai mari să fie implicați în accidente rutiere
Puține sunt locurile de muncă în care șansele de a fi implicați în accidente de muncă să fie aceleași ca și meseria de șofer de camion. 14 procente din firmele de transport rutier din Norvegia s-au confruntat cu accidente care au implicat rănirea în ultimele douăsprezece luni, conform unui raport realizat de organismul de cercetare Fafo și Institutul Norvegian de Economie a Transporturilor.
În ultimii ani, șoferii de camion din Europa de Est s-au pregătit semnificativ mai bine pentru a face față iernii dure din Norvegia, conform cifrelor publicate de Administrația Norvegiană a Drumurilor publice. În ciuda acestui aspect, șansele ca șoferii de camion străini să fie implicați în accidente rutiere pe drumurile norvegiene sunt în continuare de trei ori mai mari.
În Norvegia, există aproximativ cu 35 de procente mai multe decese per capita produse de accidentele rutiere care implică autovehicule pentru transport greu în comparație cu media europeană, conform Fafo și Institutului Norvegian de Economie a Transporturilor.
Mulți dintre șoferii de camion străini sunt plătiți insuficient. Între altele, această situație este generată de faptul că ei nu sunt conștienți de dreptul lor la salariu minim, precum și la alocație alimentară când efectuează servicii de cabotaj în Norvegia.
„Șoferii de camion străini sunt importanți pentru Norvegia și sunt foarte bineveniți aici, pe șoselele Norvegiei. Cu toate acestea, Norvegia este o țară unică, în care șoselele sunt alunecoase, abrupte, cu viraje și înguste. Șoferii de camion trebuie să fie bine pregătiți. În caz contrar, riscă să se pună în situații periculoase pe șosea. Sperăm că această campanie de conștientizare a publicului va fi de ajutor pentru acei șoferi de camion străini a căror muncă îi aduce în Norvegia,“ spune Finboe Svendsen.


161107_1-52-1Iată câteva reglementări pe care trebuie să le respectați când conduceți pe șoselele din Norvegia, alături de sfaturi asupra cărora șoferii de camion trebuie să acorde o atenție suplimentară aici, în Norvegia.

  • Când efectuați servicii de cabotaj și/sau transport combinat în Norvegia, există o cerință prin care trebuie să fiți plătit cu salariul minim norvegian (82 RON/oră), plus o alocație alimentară (152 RON/zi).
  • Din cauza condițiilor de condus dificile din Norvegia, pe timpul iernii, sunt stipulate cerințe specifice în ceea ce privește anvelopele, adâncimea profilului și lanțurile pentru zăpadă pentru autovehiculele pentru transport greu.
  • Condițiile de condus pe șoselele din Norvegia pot fi foarte solicitante, în special pe timpul iernii.
  • Reglementările UE referitoare la timpul de condus și perioadele de odihnă se aplică și în Norvegia.
  • Când vremea este nefavorabilă sau când condițiile de condus sunt dificile la munte, există riscul ca șoseaua să fie închisă sau să vi se ceară să faceți parte dintr-un convoi. Din acest motiv, asigurați-vă că aveți în cabină haine călduroase, alimente și băuturi în timp ce așteptați să vă continuați călătoria. De asemenea, este recomandabil să alimentați complet autovehiculul înainte de a pleca într-o călătorie la munte.
  • Nu uitați că este posibil ca traseul recomandat de GPS să nu fie întotdeauna adecvat autovehiculelor pentru transport greu. Prin urmare, trebuie să verificați dacă traseul propus este de fapt adecvat pentru autovehiculul pe care îl conduceți.
  • Campania „Mother presents“ a fost lansată de un grup de organizații din sectorul transportului rutier norvegian: organizații ale angajatorilor, sindicate și autorități publice (programul industriei transportului rutier de terță parte).

Sursă: Motherpresents.org


Starurile filmului
Anna Gorzynik este foarte onorată de faptul că autoritățile norvegiene au contactat-o pentru a îi ajuta să îmbunătățească munca de zi cu zi a șoferilor de camion străini din Norvegia.

„Niciodată nu m-am gândit că persoane dintr-o țară atât de îndepărtată ar considera că ideile mele sunt valoroase și merită să fie ascultate. Sunt doar o femeie obișnuită. Am fost primită cu atâta căldură aici și mă bucur să fiu de ajutor. Îi admir cu adevărat pe șoferii care muncesc pentru familiile lor de acasă,“ spune Anna.

– Îmi iubesc copiii
Anna lucrează de 20 de ani la un azil de bătrâni. Ea are un apartament la Krosno, în care are suficient spațiu pentru musafiri, așa încât copiii ei, cu vârste cuprinse între 21 și 33 de ani, pot veni în vizită.
„Când Lukasz este pe șosea sunt mereu îngrijorată. Mă gândesc dacă va ajunge cu bine la destinație, dacă este sănătos, să nu fie jefuit, să nu fie implicat într-un accident... Sunt mamă, este normal să mă îngrijorez.“

– Mama era extrem de îngrijorată
Lukasz este șofer profesionist de camion de când a terminat armata.

„Pe șosea, ești pe cont propriu, ceea ce înseamnă că eși propriul tău șef, angajat, bodyguard și planificator al călătoriei, într-o singură persoană. Dar, cel mai important, este că ești responsabil de siguranța proprie, precum și de a altor persoane pe șosea,“ spune Lukasz.

Pentru Lukasz, condusul pe drumurile din Norvegia este o experiență excepțională în comparație cu multe alte locuri în care a lucrat.

„Condusul în Norvegia este pur și simplu fantastic. Șosele excelente, semnalizate clar și priveliști minunate. O atmosferă unică. În trecut, am fost trimis să lucrez în Ucraina de Est. Acolo era atât de periculos să lucrezi, iar mama era foarte îngrijorată pentru mine,“ spune Lukasz.

The text of this article has been partially taken from the publication:
Read in full - click here
Time to Wake Up: Romania’s Competitiveness at Stake! Paneuropa launches public consultations for action plan derived from the Draghi Report recommendations

In a time of major geopolitical shifts and fierce economic competition among global powers, Europe must take decisive action to regain its competitiveness. Romania, with one of the highest economic dependencies on the European Union, must redefine its position and become an influential player at the decision-making table in Brussels. In this context, Paneuropa Romania […]

Antonio Vencesla takes over as the new Corporate Affairs & Communications Director of JTI Romania

As of January 2025, Antonio Vencesla is the new Corporate Affairs & Communications Director of JTI Romania, Moldova, and Bulgaria. Antonio Vencesla brings valuable experience in the Corporate Affairs & Communications field, joining JTI in 2012 as Corporate Affairs & Communications Manager. After three years, he went to Malawi to lead the Corporate Affairs team and […]

Complice.ro: 30% more customers in 2024. 4 Out of 5 corporate clients choose to return. Themed events with an experiential component – the top choice for companies

In 2024, Complice.ro, a curator and provider of experiences for individuals and companies, maintains stable sales at €850,000, similar to the previous year, despite a 30% increase in the number of customers. This dynamic highlights a shift in companies' purchasing behavior, with a greater focus on budget optimization. The " winery stay and wine tasting […]

Romania’s first professionally dyed rooster up for auction at EUR 5,000 starting bid

Romania’s first professionally dyed rooster is being auctioned off by Vanessa, an artist known for creatively dyeing dogs, at a starting price of EUR 5,000.  Inspired by trends in America, where colorful chickens have become popular, the artist decided to turn a rooster into a work of art. "I wanted something truly spectacular! I saw […]

Mărțișor Beauty Fair to take place in Bucharest in February

The Bucharest Municipal Culture Center, or ARCUB, announced the Mărțișor Beauty Fair (Targ de Frumos), a traditional celebration of the changing of the seasons, which will be held on February 22 and 23. The fair will take place at Casa Aliad, in central Bucharest. This year’s edition will feature unique porcelain jewelry, spring flower bouquets […]

Real estate investments in Romania up 58% YoY in 2024 to EUR 750 mln, Colliers report says

Real estate investments in Romania reached EUR 750 million in 2024, marking a 58% increase compared to the previous year, according to the annual Colliers report. The figure is slightly lower than the EUR 800 million annual average recorded over the past decade. Still, according to Colliers, Romania emerged as a regional leader, delivering the […]